Amsterdam geniet wereldwijd een unieke status. Want hoewel het de allure en de grootte mist van steden als Londen of Barcelona, geldt Amsterdam toch als een wereldstad. De rijke stadsgeschiedenis kende zijn hoogtepunt met de bouw van de grachtengordel met daaraan prachtige authentieke grachtenpanden (17e en 18e eeuw). Naast unieke architectuur heeft Amsterdam heeft ook een heel eigen karakter. Een vrije sfeer die je nergens ter wereld vindt. En juist die combinatie zorgt ervoor dat Amsterdam ook onder Nederlandse toeristen erg populair is als bestemming voor een dagtrip of een weekendje weg. 

Wil je Amsterdam op z’n best meemaken? Dan mag in de lijst van bezienswaardigheden de Bruine Kroeg zeker niet ontbreken. Aanrader is het zeer toegankelijke Café Nol aan de Westerstraat. Dit is de plek waar stadszangers als Johnny Jordaan en Tante Leen reguliere bezoekers waren. Ook André Hazes was hier aan de toog te vinden en dat maakt deze plek een bezoek meer dan waard. 

De grachtengordel van Amsterdam is een attractie op zich. Net zoals in Venetië zijn deze unieke grachten zijn het beste te beleven met een rondvaartboot, waarmee eigenlijk één van de best bezochte attracties van heel Nederland genoemd is. Tijdens de rondvaart komen de meest mooie historische panden uit de ‘Gouden Eeuw’ voorbij met al hun rijke geschiedenissen. Ook de bruggen moeten genoemd worden. De vier Amsterdamse hoofdgrachten zijn Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. 

Michelinsterren

Hoe klein de stad ook is, de bezienswaardigheden zijn van wereldformaat. Van de in totaal achttien driesterrennoteringen in de Michelingids liggen er zes in Amsterdam. Dit zijn het Begijnhof, de Herengracht, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum en het Tropenmuseum. 21 locaties, bezienswaardigheden en vergezichten in Amsterdam kregen twee sterren (een omweg waard) en 65 één ster (interessant). 

Attracties voor jong en oud

In de stad zijn er attracties voor het hele gezin te vinden. Ga naar Madame Tussauds voor een ontmoeting met een van je helden. Of ga lekker griezelen in The Amsterdam Dungeon. Een goede combinatie van leren en spelen vind je in het science center NEMO, waarnaast het VOC-schip van Het Scheepvaartmuseum is afgemeerd. In Artis brullen de apen je tegemoet. En in verschillende historische gebouwen kun je een rondleiding volgen. 

Rondom de Dam

Een wandeling langs de belangrijkste attracties rondom de Dam in Amsterdam geeft je een indruk van de rijke historie van de stad. Vertrekpunt is het hart van de stad, de Dam. Aan de westelijke kant zie je het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk. Ten oosten staat het Nationaal Monument, opgericht voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Loop door de belangrijkste winkelstraat, de Kalverstraat, naar het zuiden. Halverwege sla je rechtsaf het Spui op. Meteen aan de rechterkant ligt het Begijnhof. 

Het Radisson Blu hotel in Amsterdam ligt vlakbij de meeste toeristische bezienswaardigheden, zoals het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, het Koninklijk Paleis, de Dam, en de kleurrijke en alom bekende Bloemenmarkt.